Woordenlexicon boekhouders België
Accountant
Iemand die zijn werk maakt van accountancy, persoon die beroepsmatig jaarrekeningen controleert.
Accountant
Iemand die zijn werk maakt van accountancy, persoon die beroepsmatig jaarrekeningen controleert.
Wie dacht een vzw op te richten en voor de rest geen administratieve rompslomp te hebben heeft het wel degelijk bij het verkeerde eind. Een vzw mag dan al niet de bedoeling hebben om winst te maken, toch komt ook hier opnieuw een boekhouding bijhouden aan te pas.
De woorden boekhouder en accountant worden zelden uit mekaar gehouden. Velen zien deze woorden als identiek en gebruiken ze dan ook willekeurig door mekaar. Toch is er wel degelijk een verschil tussen deze twee.
Mensen die als zelfstandige starten of een vennootschap oprichten worden dikwijls geconfronteerd met termen waar ze eigenlijk nog nooit van gehoord hebben of die ze moeilijk begrijpen. Ook bij hun boekhouding zal dit niet anders zijn want hier worden ook veelvuldig vaktermen gebruikt. Desondanks het feit dat personen die als zelfstandige wensen te starten een basiskennis bedrijfsbeheer nodig hebben, lijken velen toch nog totaal onvertrouwd met vele boekhoudkundige termen. De woorden “enkelvoudige boekhouding” en “dubbele boekhouding” zijn hier voorbeelden van. Voor vele mensen is boekhouding voeren allemaal hetzelfde. Niets is uiteraard minder waar. Er is namelijk een groot verschil tussen beide vormen en ook de boekhouders en boekhoudkantoren zullen dit ongetwijfeld beamen.
Iedereen kent ongetwijfeld de term “boekhouding”. Bedrijven en zelfstandigen worden er dagelijks mee geconfronteerd en vele zaakvoerders zitten af en toe met de handen in het haar als ze naar hun boekhouder of boekhoudkantoor moeten. Maar wat is boekhouding nu eigenlijk? Als we de proef op de som nemen en mensen vragen naar een duidelijke omschrijving van het woord, dan moeten de meesten toch eventjes goed nadenken vooraleer ze een passende uitleg vinden. Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk. Boekhouding is, kort omschreven, het vastleggen en in kaart brengen van financiële feiten. Ervoor zorgen dat men inzicht krijgt in de financiële toestand van een persoon, een bedrijf of een instelling en op deze manier ook verantwoording afleggen aan verschillende instanties. Als men de boekhouding erbij neemt, dan moet men een overzicht krijgen van de reeds gedane uitgaven en de verkregen inkomsten. Op die manier krijgt men een beeld van de winst of het verlies dat een bedrijf of persoon maakt.
Heb je een boekhouder nodig ?